Trhy s ropou sa po poklese jej ceny stabilizovali

17.04.2013 Celý región

Bangkok (TASR) Cena americkej ropy WTI dnes zaznamenala mierny pokles, avšak celkovo sa vývoj na trhoch po niekoľkých dňoch prudkých výkyvov stabilizoval, pričom cena ropy Brent mierne vzrástla. Informovala o tom agentúra AP.
Cena WTI klesla v pondelok (15.4.) o takmer 3 %, keď trhy zareagovali najmä na nepriaznivé informácie o vývoji čínskej ekonomiky za 1. štvrťrok. Tá vzrástla medziročne len o 7,7 %, čo znamená spomalenie, keďže vo 4. kvartáli minulého roka dosiahol jej rast 7,9 %.
Čína je pritom v súčasnosti ťahúňom svetovej ekonomiky, keďže rast americkej ekonomiky je slabý a Európa naďalej zápasí s dlhovou krízou. V utorok sa k nepriaznivým správam pridala aj prognóza Medzinárodného menového fondu, ktorý najnovšie predpokladá, že svetová ekonomika vzrastie tento rok len o 3,3 %, nie o 3,5 %, s čím fond počítal ešte v januári.
Cena WTI s dodávkou v máji klesla napoludnie bangkokského času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 7 centov na 88,65 USD (67,52 eura) za barel (159 litrov).
Na záver utorkového obchodovania sa cena WTI zvýšila o 1 cent a uzatvorila na úrovni 88,72 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 28 centov na 100,19 USD USD/barel.
 

Vyberte región